Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ..


ΜΙΑ ΦΩΤΟΡΑΦΙΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
Εφημερίδα: Αδέσμευτος Τύπος / Φώτης Νάκος  15.16 (Romfea.gr)http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10480:-video&catid=25:2009-12-18-08-37-46)
"Πριν από λίγους μήνες μου τηλεφώνησαν από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, για να δημοσιεύσουμε το αφιέρωμα για τα 5 χρόνια πατριαρχίας του Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας Θεόφιλου.

Για προσωπικούς μου λόγους αρνήθηκα ευγενικά.

Χθες αποφάσισα να γράψω για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όχι όμως για τα εκκλησιαστικά δρώμενα, αλλά για μια ανθρώπινη ιστορία.

Αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε όλοι της εκκλησιαστικές αντιδράσεις για την προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ...

Παραμονή Πρωτοχρονιάς πήρα στο τηλέφωνο τον πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, να του ευχηθώ αλλά και να προσευχηθώ να δοθεί τέλος στο μαρτύριο που του επιβλήθηκε (κατ' εμέ αδίκως), από τους Αγιοταφίτες αδελφούς του, αλλά και προσωπικά από τον Πατριάρχη Θεόφιλο, τον οποίο χειροτόνησε σε επίσκοπο.

Εδώ και πέντε χρόνια παραμένει έγκλειστος σε ένα δυαράκι στα Ιεροσόλυμα και στερείται ακόμα και τα βασικά, όπως την παρακολούθηση ιατρού.

Του απαγορεύεται να βγει από την κατοικία του, δεν μπορεί να ιερουργήσει αλλά και να δεχτεί επισκέψεις.

Ο όρος που του έχει τεθεί για να ελευθερωθεί είναι να αποδεχθεί τον τίτλο του πρώην Πατριάρχη.

Δεν θα υπεισέλθω στα εκκλησιαστικά, καθώς μπροστά στην αξία της ανθρώπινης ζωής ακόμα και αυτά δεν έχουν σημασία.

Εγώ για τον απολογισμό της πενταετίας του Πατριάρχη Θεόφιλου θα αναφερθώ σε αυτό και θα ξαναρωτήσω.

Είναι δυνατόν Προκαθήμενος Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και οι Αγιοταφίτες να ρισκάρουν με τον εγκλεισμό ενός ηλικιωμένου ανθρώπου και ιεράρχη; Μπορούν και έχουν το δικαίωμα να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη;

Στη χριστιανική διδασκαλία νομίζω κυριαρχεί το μήνυμα της συγχώρησης και όχι της εκδίκησης και της τιμωρίας.

Ευθύνη φέρουν και οι Προκαθήμενοι και οι ιεράρχες της Ορθοδοξίας που έδειξαν τόσο όψιμο και ζωηρό ενδιαφέρον για τον ηγούμενο Εφραίμ, αλλά εδώ και 5 χρόνια αποδέχονται το ανθρώπινο μαρτύριο του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου και σιωπούν.

(Εξαίρεση αποτελεί ο μητροπολίτης Αιγιαλείας Αμβρόσιος, που έχει θέσει το θέμα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας αλλά δεν συνάντησε ανταπόκριση)."Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!
Get Adobe Flash Player here
Απάντηση από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αθήνα:
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αθήνα κ. Γιώργος Βασιλείου, επικοινώνησε με την Romfea.gr, τονίζοντας ότι στο εν λόγω κείμενο του δημοσιογράφου κ. Φώτη Νάκου, απαντώ με παλαιότερη ανακοίνωσή μου.
Η Ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, σύμφωνα με τους κανόνες της κατ’ Ανατολάς Ορθόδοξης Εκκλησίας και το Νόμο του Πατριαρχείου, κήρυξε τον Πατριάρχη Ειρηναίο έκπτωτο από το αξίωμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων την 23η Απριλίου / 6η Μαΐου του έτους 2005.

Εξαιτίας όμως των συνεχιζόμενων αντικανονικών ενεργειών του έκπτωτου Πατριάρχη Ειρηναίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, ακολουθώντας τις διατάξεις του Κανονικού Δικαίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, συγκρότησε δωδεκαμελές Αρχιερατικό Δικαστήριο την 16η Ιουνίου του ιδίου έτους, το οποίο καθαίρεσε τον πρώην Πατριάρχη Ειρηναίο από το βαθμό της Αρχιεροσύνης και τον επανέφερε στην τάξη των μοναχών.

Ο μοναχός Ειρηναίος δεν είναι φυλακισμένος. Έχει επιλέξει με τη δική του ελεύθερη βούληση να κλειστεί εντός του κτιριακού συγκροτήματος του Πατριαρχείου.

Ταυτόχρονα, το Πατριαρχείο αποτελεί μοναστηριακό χώρο, και, όπως οι άλλες Ιερές Μονές του κόσμου, έχει νόμους και κανόνες, στους οποίους πρέπει να υπακούουν όλοι ανεξαιρέτως οι ιερείς που ανήκουν στην Αγιοταφιτική Αδελφότητα.

Ο μοναχός Ειρηναίος δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της Εκκλησίας και επιμένει να προβάλλει τον εαυτό του ως Πατριάρχη, αντιποιούμενος τον τίτλο και το αξίωμα του νόμιμου Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεοφίλου του Γ΄, και αρνούμενος να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων και το πνευματικό κύρος της εξουσίας του παρόντος Πατριάρχη Θεοφίλου του Γ΄.

Παρ’ όλα τα προαναφερθέντα, και μολονότι ο προειρημένος μοναχός, πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος, αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει τον νόμιμο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ. Θεόφιλο τον Γ΄, το Πατριαρχείο, μέσω της καθοδήγησης της Α.Θ. Μακαριότητας του Πατριάρχη Θεοφίλου του Γ΄, κατέβαλε άοκνες προσπάθειες προκειμένου να συμπεριλάβει τον μοναχό Ειρηναίο στη διανομή του φαγητού το οποίο διαθέτει σε όλα τα μέλη του Πατριαρχείου.

Ο μοναχός Ειρηναίος το απέρριψε και συνεχίζει να αρνείται τα γεύματα που παρέχονται από το Πατριαρχείο.

Εμμένει στο να φροντίζει ο ίδιος το ζήτημα της διατροφής του και να επιλέγει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο σιτίζεται.

Εκ του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Βασιλείου.
..................
Η ΠΟΡΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΞΩ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ κ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ..ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΕΧΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 ΚΑΙ ΤΏΡΑ Η ΔΙΚΉ ΜΑΣ ΑΠΆΝΤΗΣΗ
Πρώτα πρώτα θέλω να συγχαρώ τον εκλεκτό δημοσιογράφο του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ κ.Φώτη Νάκο για το αντικειμενικό και ανθρώπινο δημοσίευμά του.' Όπως επίσης και το πρακτορείο Εκκλησιαστικών ειδήσεων Romfea.gr για την αναδημοσίευση και ανάδειξη του σοβαρού αυτού θέματος.
Σε ότι τώρα αφορά την "ανακοίνωση" του Γραφείου Τύπο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ελλάδα και υπογράφει ο κ.Γ.Βασιλείου.πριν προχωρήσω στην ανασκευή των λεγομένων ,έχω να παρατηρήσω πως ο εν λόγω υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, είναι ταυτόχρονα και υπεύθυνος τύπου της Ι.Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος!!!.(αν αυτό είναι νόμιμο η όχι δεν είναι δικό μου θέμα).Τον ρωτώ λοιπόν γιατί αυτή την παλιά ανακοίνωση(την έχει εκδώσει εδώ και ένα χρόνο με αφορμή το επιτόπιο και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της κ.Μαρίας Γιαχνάκη στο κελί του Πατριάρχου Ειρηναίου),γιατί λοιπόν,
 δεν την έστειλε και στον Σεβ.Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ.Αμβρόσιο που με συχνά δημοσιεύματά του φέρνει στην επικαιρότητα το θέμα του εγκλεισμού του Πατριάρχου κ.Ειρηναίου; 
Δεν θα σχολιάσω τα περί "καθαιρέσεως" του Πατριάρχου κ.Ειρηναίου,θα πω μόνο πως αξίωμα του Κανονικού Δικαίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι η αποδοχή των όποιων αποφάσεων της οποιασδήποτε Συνόδου,ακόμα και Οικουμενικής,από τον Λαό του Θεού.
Τώρα στο θέμα του εγκλεισμού.Πως είναι δυνατόν να πιστέψουμε την "ανακοίνωση" που λέει πως ο Μακαριώτατος "δεν είναι φυλακισμένος" και " έχει επιλέξει με δική του ελεύθερη βούληση να κλειστεί εντός του κτιριακού συγκροτήματος του Πατριαρχείου",όταν  το επιτόπιο ρεπορτάζ της κ.Μαρίας Γιαχνάκη,πέρυσι τον Ιανουάριο, απέδειξε το αντίθετο και η ίδια χρειάσθηκε την παρέμβαση της Ισραηλινής Αστυνομίας για να προσεγγίσει το κλειδωμένο απ΄έξω και φρουρούμενο κελί του Πατριάρχου κ.Ειρηναίου; 
Πως να πιστέψουμε τον διπλοθεσίτη εκπρόσωπο τύπου όταν οι δικηγόροι του Πατριάρχη κ.Ειρηναίου χρειάσθηκαν δικαστική απόφαση για να τους επιτραπεί η είσοδος στο κελί του πελάτη τους εντός του Πατριαρχείου; Όταν και σε αυτούς τους στενούς του συγγενείς που ταξίδεψαν από την Νέα Υόρκη δεν επετράπη η είσοδος,όταν ούτε μία φορά στα έξι σκληρά χρόνια του παράνομου εγκλεισμού δεν επισκέφθηκε τον ηλικιωμένο Πατριάρχη ένας γιατρός για να τον εξετάσει;
Είναι να γελάει η μάλλον να κλαίει κανείς διαβάζοντας αυτή την ανακοίνωση και ιδιαίτερα στο σημείο που λέει ότι :" το Πατριαρχείο, μέσω της καθοδήγησης της Α.Θ. Μακαριότητας του Πατριάρχη Θεοφίλου του Γ΄, κατέβαλε άοκνες προσπάθειες προκειμένου να συμπεριλάβει τον μοναχό Ειρηναίο στη διανομή του φαγητού το οποίο διαθέτει σε όλα τα μέλη του Πατριαρχείου.
Ο μοναχός Ειρηναίος το απέρριψε και συνεχίζει να αρνείται τα γεύματα που παρέχονται από το Πατριαρχείο.

Εμμένει στο να φροντίζει ο ίδιος το ζήτημα της διατροφής του και να επιλέγει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο σιτίζεται."
Αντί πινακίου φακής λοιπόν θέλουν να δεχθεί ο Πατριάρχης Ειρηναίος όλες εκείνες τις βρώμικες κατηγορίες που του εξαπέλυσαν και που καμία δεν αποδείχθηκε γιαυτό και δεν δικάσθηκε ούτε βέβαια καταδικάσθηκε από κανένα δικαστήριο του κόσμου;
Αντί ο "μακρόθυμος" κ.Θεόφιλος να "καταβάλει άοκνες προσπάθειες"(αλήθεια ποιους προσπάθησε με τόσο..αγώνα να πείσει;),για την σίτιση του Προκατόχου και Γέροντός του δεν θα ήταν καλύτερα να πήγαινε ο ίδιος στο κελί του Πατριάρχη που τον χειροτόνησε Επίσκοπο να βάλει μετάνοια και να μην φύγει από εκεί αν δεν βρεθεί λύση σε αυτό το μεγάλο ηθικό πρόβλημα που δεν τιμά κανένα;Μπορώ εδώ να καταθέσω υπεύθυνα πως αν αυτό το είχε κάνει ο κ.Θεόφιλος την ημέρα της εκλογής του σήμερα θα ήταν όλα διαφορετικά,μάταια τον περίμενε ο Πατριάρχης Ειρηναίος με το εγκόλπιο που θα του προσέφερε ως δώρο,και αυτό το λέω με πλήρη γνώση των γεγονότων,δυστυχώς αντί αυτού δέχθηκε νέο πόλεμο καινούργια λάσπη.Αν προσέφυγε στην Δικαιοσύνη κατά των εις βέρος του κατηγοριών το έκανε για να υπερασπίσει την τιμή και την αξιοπρέπειά του,όπως θα έκανε κάθε άνθρωπος που τον καταρράκωσαν και ξεφτίλισαν.
Ασφαλώς και υπάρχουν κανονισμοί στο Πατριαρχείο και όλοι πρέπει να τους σέβονται και όταν λέμε όλοι εννοούμε ΌΛΟΙ και ΌΛΟΥΣ τους Κανονισμούς .
Ειλικρινά τα παραπάνω τα γράφω με λύπη είναι θέματα που δεν τιμούν ούτε την Ορθοδοξία ούτε την Ελλάδά μας,όμως δεν μπορώ να αφήσω έναν άνθρωπο και μάλιστα Πατριάρχη να ζει κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες.Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι Πατριάρχης στα Ιεροσόλυμα,τον κ.Θεόφιλο δεν τον γνωρίζω ούτε ενδιαφέρομαι να τον γνωρίσω,όπως και εκείνος άλλωστε.Εκείνο που ζητάω και εγώ,και όσοι αγαπούν την Δικαιοσύνη του Θεού ,είναι να αλλάξουν οι συνθήκες διαβιώσεως το Πατριάρχη κ.Ειρηναίου .Να είναι ελεύθερος να βγει από το κελί του,να μπορεί να παεί σ ένα Ναό να εκκλησιασθεί,να μπορεί να τον επισκεφθεί ένας γιατρός,ένας φίλος, ένας συγγενείς του.Αν αυτά είναι παράλογα τότε είμαι Λάθος.Όμως, πιστέψτέ με,ΤΟ ΑΓΑΠΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ!!!
π.ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ" ΘΑ ΑΠΝΤΗΣΕΙ ΑΡΑΓΕ Ο κ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ?
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ κ .ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ.ΕΙΡΗΝΑΙΟ
ΣΤΟΝ ΙΟΡΔΑΝΗ ΠΟΤΑΜΟ

Γιατί η Αγία Σοφία δεν έγινε και πάλι Χριστιανικός Ναός το 1918

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος Την σημαντική αποκάλυψη ότι μετά την κατάληψη στις 13 Νοεμβρίου του 1918 της Κ...