Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

ΧΡΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ Ι.ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και ΚΟΣΜΑ του ΑΙΤΩΛΟΥ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΦΩΤΟ

ΧΡΟΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ 


17 Ιουνίου 1977 :Θεμελίωση του Ιερού Ναού, αφιερωμένου στους αγίους Βασίλειον τον Μέγα  και Κοσμά τον Αιτωλό , σε οικόπεδο δωρεάς Γεωργίου και Σοφίας Πρέσση, εις μνημόσυνο αιώνιο των γονέων αυτών, Βασιλείου και ΄Αννης  , Αθανασίου και Φωτεινής, υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Τιμοθέου και της συζύγου του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου, Ιωάννας.   ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 1977 : Πρώτη Θεία Λειτουργία στο ισόγειο του Ιερού Ναού  υπό του πρώτου εφημερίου του Ναού , εμπνευστή και πρωτεργάτη του έργου της ανεγέρσεως αυτού ,πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτου Νταλάκου . 
4 Μαρτίου 1984: Διορισμός π.Τιμοθέου Ηλιάκη ως Εφημερίου και Προϊσταμένου του Ιερού Ναού.


2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1988 : Εγκαίνια Ιερού Ναού υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Τιμοθέου .1989 Έναρξη αγιογραφήσεως  Ι.Ναού κατόπιν δωρεάς της Πλατυτέρας υπό του Μητροπολίτου Παραμυθίας Τίτου.14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1991 : Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Παρθένιος Γ (+1996) επισκέπτεται τον Ιερό Ναό .

13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1991 :Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Παραμυθίας Τίτου Ματθαιάκη ,ευεργέτου του Ιερού Ναού,χοροστατούντος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Παρθενίου .14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1992 : Κοίμηση Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας – Φιλαδελφείας Τιμοθέου, ο σεπτός νεκρός μεταφέρεται εις τον Ιερό Ναό προς ευπρεπισμό. 1 Μαρτίου 1992 : Ιερά αποδημία νέων της Ενορίας εις Αγίους Τόπους και Σινά.
2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1994 :  Απότμημα εκ του Ιερού Λειψάνου του αγίου Κοσμά του Αιτωλού αποθησαυρίζεται στον Ιερό Ναό .ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ 1994 : Πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του νέου Μητροπολίτου Ν.Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.Κωνσταντίνου  


25 Μαΐου  1995 : Η Τίμια Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου φθάνει εκ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στον Ιερό Ναό προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών. 
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 1997 :Ο Αρχιεπίσκοπος πρ. Αμερικής Ιάκωβος  χοροστατεί στην Ακολουθία των Παθών. Τον συνοδεύει ο Μέγας Λογοθέτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Παναγιώτης Αγγελόπουλος.
10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1999 : Πρώτος πανηγυρικός εορτασμός της αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου κατόπιν Συνοδικής αποφάσεως. Στον Ιερό Ναό συλλειτουργούν οι Μητροπολίτες Πατρών Νικόδημος (+ 2008 ), Ν. Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος και ο τότε επίσκοπος Διαυλείας Δμασκηνός ( μ.τ. Διδυμοτείχου ) .
30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 : Εκδημία π.Παναγιώτου Νταλάκου,πρώτου εφημερίου του Ιερού Ναού.


  5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2000 : Ο νεκρός του αγρίως δολοφονηθέντος στο Σουδάν Μητροπολίτου Χαρτούμ Τίτου Καράντζαλη μεταφέρεται στον Ι.Ναό όπου και τελείται η νεκρώσιμος Ακολουθία.


18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005 : Ο Ιερός Ναός με την συμβολή του Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου , αποκτά απότμημα εκ του Ιερού Λειψάνου του Μεγάλου Βασιλείου.

30 Νοεμβρίου 2005 : Τελείται στον Ιερό Ναό το πρώτο επίσημο Μνημόσυνο του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντίνου ΣΤ που έζησε εξόριστος και εκοιμήθει στην Ν. Φιλαδέλφεια (+1930) , με την συμμετοχή ως εκ προσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη τον οποίο τιμά ο Δήμος Ν.Φιλαδέλφειας.  

13 ΜΑΙΟΥ 2008 : Η Α.Θ.Π. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται επίσημα την Ν. Φιλαδέλφεια  προκειμένου να προβεί στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Προκατόχου του, Πατριάρχου Κωνσταντίνου ΣΤ, που ανεγέρθη με ενέργειες του εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού στην ομώνυμη πλατεία της Πόλεως . 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 : Τα σεπτά λείψανα του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου ΣΤ ,έρχονται ,μετά την εκταφή αυτών εκ του τάφου του Πατριάρχη στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών  και με σεπτή Πατριαρχική εντολή, επί τριήμερο εις τον Ιερό Ναό προς προσκύνηση και απόδοση τιμών  προτού αναχωρήσουν για την Κωνσταντινούπολη . 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014 : Ο πρώτος μετά την Μικρασιατική καταστροφή Μητροπολίτης Κυδωνιών κ . Αθηναγόρας λαμπρύνει ,με την άδεια του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας κ . Κωνσταντίνου, τις λατρευτικές εκδηλώσεις για την μνήμη του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Τον τιμούν ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας και τα Μικρασιατικά Σωματεία της Πόλεως.1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 : Πρώτη επίσκεψη του νέου Μητροπολίτου Ν.Ιωνίας και Φιλδελφείας κ.Γαβριήλ και συλλέιτουργο μετά του Γέροντος Μητροπολίτου πρ.Ν.Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.Κωνσταντίνου.    

13 ΜΑΙ ΟΥ 2017  Τα Ιερά σεβάσματα του Τιμίου Ξύλου και της άφθαρτης χειρός της Ισαποστόλου Μυροφόρου αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής έρχονται από την Ιερά Μονή της Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους προς προσκύνηση και ευλογία του Ναού και του Λαού του Θεού.


Ο ΤΟΜΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Ο ΤΟΜΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ Βαρθολομαῖος, ἐλέῳ Θεοῦ, Ἀρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης ...