Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΦΕΥΓΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΛΕΓΑΜΕ Λαοθάλασσα στο ΗΡΩΔΕΙΟΜε την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση «ΜΙΚΡΑΣΙΑ… φεύγαμε και για σένα λέγαμε» στο αρχαίο θέατρο Ηρώδου του Αττικού, που διοργάνωσε η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας θέλοντας να τιμήσει τις ρίζες της. Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ από πολύ νωρίς βρισκόταν εκεί για να υποδεχθεί και να καλωσορίσει τους θεατές. Παρέστησαν, επίσης, Μητροπολίτες από την Εκκλησία της Ελλάδος, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, υπουργοί, βουλευτές, καλλιτέχνες. Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού ήταν ασφυκτικά γεμάτο συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη επιτυχία του περασμένου χειμώνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το κοινό απόλαυσε μια δίωρη μουσικοχορευτική εκδήλωση, η οποία του γέννησε θύμησες των εποχών εκείνων, του πολιτισμού, του ύφους και των χορών από τις πατρίδες που χάθηκαν, αλλά δεν ξεχάστηκαν.
Ήταν μία εκδήλωση μνήμης και τιμής στις ρίζες των προγόνων, στους ανθρώπους που με κόπο προσπάθησαν να ξαναχτίσουν μετά τη μικρασιατική καταστροφή τη ζωή τους. Εκείνους που πριν από ενενήντα τέσσερα χρόνια έφυγαν εκδιωγμένοι από τη Μικρά Ασία και ξαναέχτισαν τη ζωή τους στις περιοχή της Αθήνας, στη Νέα Ιωνία και στη Φιλαδέλφεια, όπως ο Μητροπολίτης Πατάρων Μελέτιος και ο Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Αρβανίτη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της λεγομένης οικονομικής κρίσης. Πρόσωπα και πράγματα της Μικράς Ασίας τείνουν να διαγραφούν από τη μνήμη των περισσότερων. Η παρουσία σας όμως, εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Πρώτου πολίτου του Έθνους μας, στην παρούσα εκδήλωση μνήμης και τιμής διατρανώνει ξεκάθαρα ότι δεν ενστερνίζεστε τις ιδέες περί συνωστισμών και ειρηνικών ανταλλαγών».''Αν και ειμαστε στην 4η γέννεα των προσφύγων κανεις δεν θα λησμνονήσει ποτε αυτή την μεγάλη καταστροφή η οποία δεν ηταν ποτέ συνωστισμός και ανταλλαγές" Τόνισε ο π.Επιφάνιος.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη και ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και τους συντελεστές της εκδήλωσης και υπογράμμισε πως «τέτοιες εκδηλώσεις δεν χρειάζονται λόγια. Τα συναισθήματα είναι εκείνα που πλημμυρίζουν την καρδιά μας. Μας προβληματίζουν και μας δίνουν κουράγιο. Τέτοια ωραία πράγματα στην πατρίδα μας γιατί να τα ψαλιδίζουμε;» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε «έχουμε τόσο περιεχόμενο και τόσο πολιτισμό και θέλουμε να βλέπουμε ξεροπήγαδα άλλων χωρών;».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν νέοι, σπουδαίοι καλλιτέχνες και χορευτικές ομάδες, αλλά και σύλλογοι που φέρουν τη σφραγίδα του μικρασιατικού πολιτισμού και μας ταξίδεψαν στη Σμύρνη, την Πόλη, την Καππαδοκία και τον Πόντο. 150 χορευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Σοφίας Σπυράτου ταξίδεψαν το κοινό μέσα από παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Ένα πολιτισμικό ταξίδι μουσικής και χορού, το οποίο αναδείκνυε ταυτόχρονα τα κείμενα των μεγάλων λογοτεχνών και ποιητών που ανέδειξε αυτός ο τόπος όπως οι: Διδώ Σωτηρίου, Φώτης Κόντογλου, Γιώργος Σεφέρης, Ηλίας Βενέζης και άλλες σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού μας.
Η εκδήλωση αυτή απέδειξε για ακόμη μία φορά πως η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα να παράγει πολιτισμό, να δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εκδηλώσουν τις απεριόριστες δυνατότητές τους και να τονώνει με ίδιες δυνάμεις την πολιτισμική ζωή του τόπου. Αφηγητές ήταν η Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Την Σκηνική Επιμέλεια είχε η Σοφία Σπυράτου και την Καλλιτεχνική Ζαχαρίας Καρούνης.
Τα έσοδα και από αυτήν την πολιτιστική δραστηριότητα προορίζονται για την ενίσχυση των ιδρυμάτων της τοπικής Εκκλησίας. Η εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας.

150 χορευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Σοφίας Σπυράτου ταξιδεύουν το κοινό στη Σμύρνη, στην Πόλη, στην Καππαδοκία, στον Πόντο μέσα από παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Ένα πολιτισμικό ταξίδι μουσικής και χορού, το οποίο αναδεικνύει ταυτόχρονα τα κείμενα των μεγάλων λογοτεχνών και ποιητών που ανέδειξε αυτός ο τόπος όπως οι: Διδώ Σωτηρίου, Φώτης Κόντογλου, Γιώργος Σεφέρης, Ηλίας Βενέζης και άλλες σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού μας.
Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.
Αφηγητές: Λήδα Πρωτοψάλτη, Σπύρος Παπαδόπουλος
Τραγούδισαν: Ζαχαρίας Καρούνης, Χαριτίνη Πανοπούλου, Λυδία Σέρβου, Παναγιώτης Σδούκος
Σκηνική Επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης
Έπαιξαν:
Αρκαδόπουλος Αλέξανδρος: Κλαρίνο
Γιώργος Μαρινάκης: Βιολί
Πάνος Δημητρακόπουλος: Κανονάκι
Στέλλα Βαλάση: Σαντούρι
Γιώργος Παππάς: Ούτι, λαούτο
Μανούσος Κλαπάκης: Κρουστά
Συμμετέχουν:
- Μικτή Χορωδία Συνδέσμου Αλαγιωτών
- Βυζαντινός Χορός της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ν.Ιωνίας και Φιλαδελφείας υπό τη διεύθυνση Αρχ. Μουσικοδιδασκάλου της ΜΤΧΕ κ. Χάρη Ντραβάνογλου
Χορευτικές Ομάδες:
- Χορευτική Ομάδα Ενορίας Παναγίας Πρασίνου Λόφου Ν. Ηρακλείου
- Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού
- Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας
Χορευτικός Όμιλος ΕΙΡΗΝΗ
Λύκειο Ελληνίδων Π.τ.Χ Νέας Ιωνίας
Με τη συνεργασία του Κε. Μι. Πο και των Μικρασιατικών Συλλόγων Ν. Ιωνίας.
Πηγή ΡΟΜΦΑΙΑ http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/10208-plimmurise-to-irodeio-gia-to-mikrasia-feugame-kai-gia-sena-legame-foto 
"Της Ελλάδος παιδιά" Αφιέρωμα στη Τραγουδίστρια της Νίκης Σοφία Βέμπο

Με την ευκαιρία της μεγάλης εορτής της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Ιερά Μητρόπολη ...