Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ.Παντελεήμων στην Παναγία την Βουρλιώτισσα (Φωτο)


Την Κυριακή 13 Μαΐου κατόπιν κανονικής αδείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν.Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ.Παντελεήμων τέλεσε την θεία Λειτουργία στον κατάμεστο από Πιστούς,κυρίως Μικρασιάτες, Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν.Φιλαδέλφειας όπου φυλάσσονται τα ιερά σεβάσματα της Πίστεως μας, η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας και λείψανα του αγίου Νεομάρτυρος Νεκταρίου του εκ Βρυούλων. 
Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Βρυούλων κ.Παντελεήμων που  αναφέρθηκε στη θεραπεία του τυφλού και τη συνάντησή του με το Χριστό, τονίζοντας την ανάγκη «να ομολογούμε την αλήθεια με θάρρος και ενθουσιασμό. Να υπερασπιζόμαστε το όνομα του Χριστού, μην ξεχνώντας πως Εκείνος άνοιξε τα τυφλά μάτια της ψυχής του καθενός. Ό,τι και να μας κοστίζει στην καθημερινότητα, έχουμε χρέος να Τον υπερασπιζόμαστε κάθε φορά που συκοφαντείται. Είναι έργο πίστης όλων μας και μία κατάθεση ψυχής». 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε και καλωσόρισε στην Ι.Μητρόπολη και στη Πόλη της Ν.Φιλαδέλφειας ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Ν.Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.Γαβριήλ,  Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μητροπόλεως,αρχιμ. Τιμόθεος Ηλιάκης προσφέροντάς του,εκ μέρους του Σεβ.κ Γαβριήλ, ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο με την παράσταση της Παναγίας της Βουρλιώτισσας για να τον προστατεύει,δυναμώνει,ευλογεί και αγιάζει στον δύσκολο αλλά ευλογημένο και όμορφο αγώνα του και τον διαβεβαίωσε πως σε αυτόν τον αγώνα συμπαραστάτες του θα είναι ο ιερός Κλήρος και ο ευσεβείς Λαός της Μητροπόλεως .
Ακολούθησαν προσφωνήσεις και προσφορές δώρων του Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού,αρχιμ. Παντελεήμονος Παπασυνεφάκη και των Προέδρων του Συλλόγου Βουρλιωτών Μικράς Ασίας  και του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν.Φιλαδέλφειας- Ν.Χαλκηδόνος "Οι Αλησμόνητες Πατρίδες". 
Ο  Σεβ. Βρυούλων κ.Παντελεήμων, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Σεβ. Ν.Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.Γαβριήλ  για την αγάπη του στο πρόσωπό του και την φιλοξενία καθώς και όλους τους παρισταμμένους με πρώτο τον Δήμαρχο Ν.Φιλαδέλφειας κ. Άρη Βασιλόπουλο, τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Προέδρους των Μικρασιατικών Σωματείων ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στην πρώτη του επίσκεψη στα Βουρλά και στο γεγονός ότι είναι ο πρώτος Μητροπολίτης Βρυούλων που επισκέπτεται την Μητρόπολη του καθώς και στην μεγάλη του επιθυμία να ιδρυθεί επί των ημερών του Ναός στα Βουρλά.
Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Κοιμητήριο της Ν.Φιλαδέλφειας και τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου της αειμνήστου Βουρλιώτισσας γιαγιάς Φιλιώς Χαϊδεμένου. Ακολούθησε γεύμα προς τιμή του Σεβασμιωτάτου που παρέθεσαν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ιερού Ναού και οι Σύλλογοι Μικρασιατών Ν.Φιλαδέλφειας.  


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΗΛΙΑΚΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΤΗΣ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Ν.ΙΩΝΙΑΣ και ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Σεβασμιώτατε  Μητροπολίτα Βρυούλων κ.Παντελεήμων επιτρέψατε μου παρακαλώ ως εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.Γαβριήλ να σας υποδεχθώ με αισθήματα Αναστάσιμης Χαράς, βαθυτάτου σεβασμού και αγάπης στην Ιερά  Μητρόπολη μας και ιδιαίτερα στην όμορφη προσφυγική Πόλη της Ν. Φιλαδέλφειας  και στον Ιερό τούτο Καθεδρικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου που με κόπους και βάσανα αλλά με πίστη και γενναιότητα ανοικοδόμησαν οι ευσεβείς Μικρασιάτες πρόσφυγες που μεταφυτεύτηκαν εδω ξεριζωμένοι  από τα πατρογονικά τους χώματα .
Προ Υμών Σεβασμιώτατε είχε προτρέξει η καλή σας φήμη όπως αυτή σμιλεύτηκε από τους κόπους, τις θυσίες και τις ανεκτίμητες προσφορές σας στην Ορθοδοξία και στο Γένος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην μακρινή Αυστραλία, για τούτο και η χαρά στο άκουσμα της εκλογής σας ως Μητροπολίτου Βρυούλων ήταν μεγάλη για το πλήρωμα της Εκκλησίας. Σας υποδεχόμεθα λοιπόν  εδώ στην πόλη των υπερήφανων και τιμημένων προσφύγων που ήλθαν «γυμνοί και πένητες» διωγμένοι από τις αλησμόνητες πατρίδες  της Ιωνίας και χαμένοι μέσα στη λαίλαπα της καταστροφής, μεταφέροντας στα χέρια τους τα ιερά λείψανα και τις σεπτές εικόνες των αγίων, τα κειμήλια, τα ήθη ,τις παραδόσεις τους , και στις καρδιές τους την ορθόδοξη πίστη, την πολιτιστική τους κληρονομιά, την αγάπη για τη ζωή . Ήρθαν εδώ φτωχοί και κατατρεγμένοι σε ένα τόπο άγνωστο και τότε έρημο. Κι όμως ρίζωσαν. Κι ύστερα εκάρπισαν και με τον ιδρώτα τους μεγαλούργησαν και συνεχίζουν να μεγαλουργούν και να διδάσκουν ήθος και αξιοπρέπεια.  Η Πόλις μας, Σεβασμιώτατε, είχε την τιμή να καταστεί το δεύτερο Φανάρι του εξόριστου Πατριάρχου Κωνσταντίνου ΣΤ που εδώ έζησε μετά την βίαιη απέλαση  του  . Εδώ δάκρυσε  αναπολώντας την γενέτειρα του Προύσα και την Βασιλίδα των Πόλεων . Εδώ άκουσε τον στεναγμό των ορφανών παιδιών του, εδώ αφουγκράστηκε την αγωνία των ξεριζωμένων στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν στην νέα τους Πατρίδα ,εδώ προσέφερε τον Εαυτό του θυσία στην ιερότητα του αξιώματος του  και την αξιοπρέπεια της Ρωμιοσύνης, εδώ αφήκε την τελευταία του πνοή μεταστάς εις την Ουράνιο κοινή Πατρίδα και από εδώ ξεκίνησε 81 χρόνια μετά την κοίμηση του το ταξίδι της Μεγάλης επιστροφής στην Πόλη των Πόλεων για να αναπαυθούν τα ιερά λείψανα του στο Πατριαρχικό Κοιμητήριο του Μπαλουκλί προσδοκώντας την Ανάσταση.
Σας υποδεχόμεθα άγιε Βρυούλων στον Ιερό τούτο καθεδρικό Ναό της Παναγίας που έγινε το νέο σπίτι της ιεράς εικόνας και πολιούχου των Βουρλών της Παναγίας της Βουρλιώτισσας  καθώς και των ιερών Λειψάνων του αγίου Νεομάρτυρος Νεκταρίου του εκ Βρυούλων καύχημα των απανταχού Βουρλιωτών και ιδιαίτερη ευλογία του Τόπου μας. Εδώ συχνά πυκνά Σεβασμιώτατε εμείς οι παλαιότεροι βλέπαμε την αξέχαστη και αγαπημένη μας γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου την Βουρλιώτισσα αυτή ηρωίδα και σύμβολο της Μικρασιατικής γενναιότητας, να γονατίζει για ώρες πολλές μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και να της μιλάει. Δεν ξέρουμε τι της έλεγε ίσως να μίλαγε για την αλησμόνητη Πατρίδα της και να την παρακαλούσε να μη πάψει να την προστατεύει και με τη Χάρη της να έρθει η στιγμή που θα ανάψει και πάλι το καντήλι και θα ακουστεί και πάλι ο γλυκός της καμπάνας ήχος εκεί στα αγαπημένα της Βουρλά. Είμαστε σίγουροι Σεβασμιώτατε  πως η γιαγιά Φιλιώ και μαζί της όλοι οι προαπελθόντες Βουρλιώτες είναι σήμερα εδώ μαζί μας, ζουν μαζί μας και χαίρονται τις ιστορικές αυτές στιγμές, ψέλνουν το Χριστός Ανέστη και την φήμη σας τόσο δυνατά που η φωνή τους περνά το καταγάλανο Αιγαίο και φτάνει στα Βουρλά τα αγαπημένα να την ακούσουν οι νεκροί και να σκιρτίσουν να γίνει αντίλαλος στη Σκάλα και στα γύρω χωριά στη Πόλη και στα καλντερίμια , στις ερειπωμένες εκκλησιές, στα ματωμένα χώματα. Σεβασμιώτατε σας ευχαριστούμε που φροντίσατε λίγες μόνο ημέρες μετά την εκλογή σας να πάτε Ποιμενάρχης και προσκυνητής στα αγιασμένα χώματα της Επαρχίας σας στα Βουρλά των ονείρων και της καρδιάς μας. Είστε ο πρώτος Μητροπολίτης Βρυούλων που πήγε εκεί οι δύο αείμνηστοι Προκάτοχοι σας Διονύσιος και Επιφάνιος δεν κατάφεραν να φτάσουν στην Μητρόπολη τους. Σας είδαμε και κλάψαμε και ευχαριστήσαμε την Βουρλιώτισσα που μας αξίωσε να ζήσουμε αυτές τις στιγμές όπως ευχαριστήσαμε και ευχαριστούμε τον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίο για το ανύστακτο ενδιαφέρον και την αγάπη του στα αγιασμένα χώματα της Ιωνίας και την δική Σας υπεράξια εκλογή. Σεβασμιώτατε γνωρίζουμε πολύ καλά το βάρος του Σταυρού που αναλάβατε να σηκώσετε,αντηχούν ακόμα στα αυτιά μας τα σοφά λόγια του Πατριάρχη του Γένους που σας απεύθυνε κατά την ημέρα της εκλογής σας «αποστέλλεσαι εις διακονίαν και ουχί εις τιμήν και προβολήν διότι γνωρίζουμε το μετριοπαθές και σεμνοπρεπές του χαρακτήρος σου», για τούτο Σεβασμιώτατε  και σας παρακαλούμε να μας θεωρείτε Συν-κυρηναίους στην Σταυροαναστάσιμη πορεία σας.
 Στον αγώνα σας δεν είστε μόνος. Είματε όλοι κοντά σας. Εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας θέλω να σας διαβεβαιώσω πως είμαστε δίπλα σας σε ότι χρειασθείτε όπως δίπλα σας είναι όλοι οι Βουρλιώτες που δεν έπαψαν στιγμή μα νοσταλγούν την Πατρίδα τους. Θα την φτιάξουμε άγιε Βρυούλων την εκκλησιά στα Βουρλά που όπως δηλώσατε αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Αρχιερατικής σας διακονίας και θα πάμε όλοι μαζί εκεί κλάδο ελαίας φέροντες και καταλαγής να λειτουργήσουμε και να δοξολογήσουμε τον άγιο Θεό για τις άπειρες ευεργεσίες Του προς το Γένος μας.
Επιτρέψατε μου Σεβασμιώτατε σαν επισφράγισμα της σημερινής αγαπητικής συναντήσεωςμας να σας προσφέρω εις αγαθή ανάμνηση,  εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.Γαβριήλ, το ιερό τούτο αρχιερατικό εγκόλπιο με την παράσταση της Παναγίας της Βουρλιώτισσας για να σας στηρίζει, αγιάζει και προστατεύει μαζί με τους αγίους Νεομάρτυρες Νεκτάριο και Μιχαήλ τους Βουρλιώτες στα νέα σας μεγάλα, δύσκολα αλλά ωραία υψηλά καθήκοντα. ΑΞΙΟΣ 
"Της Ελλάδος παιδιά" Αφιέρωμα στη Τραγουδίστρια της Νίκης Σοφία Βέμπο

Με την ευκαιρία της μεγάλης εορτής της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Ιερά Μητρόπολη ...